Eindejaarsstress op school

Het einde van het schooljaar is traditioneel een tijd van veel stress. Alles komt bij elkaar. En er moet nog veel in die laatste weken voor de vakantie begint. Er moet veel worden afgerond, maar ook weer veel worden opgestart voor het nieuwe schooljaar als voorbereiding. Overuren maken is dan meer regel dan uitzondering en lange dagen, het is niet anders. Zeker niet in de laatste schoolweek.

Als dan de laatste ouder gesproken is, de laatste leerling de school uit is, de laatste vergadering afgelopen is, het laatste rapport is geschreven, de laatste vertrekkende leerkracht is uitgezwaaid en het laatste meubelstuk is verplaatst, dan is het tijd voor vakantie. Veel leerkrachten zijn dan zo moe, zo gestresst, dat het even duurt voor ze weer kunnen ontspannen en kunnen genieten van de vrije tijd die zij hebben.

Zeker de eerste week van de zomervakantie is dan ook een week die veel leerkrachten moeten gebruiken om weer een beetje te ontstressen. Hoe doe je dat?
Je kunt meteen op vakantie gaan (waarmee je de stress van het inpakken ook nog even meepakt in de stress van de laatste weken). Dan kom je direct in een andere omgeving waarin je makkelijker je werk van je af kunt zetten als het goed is. Je wordt meegenomen in de vakantiesfeer en je laat langzamerhand de stress achter om je goed te kunnen ontspannen.
Of je blijft nog wat langer thuis, genietend van het feit dat je even niets hoeft voor school, maar nog wel allerlei zaken thuis kunt afhandelen die er de laatste tijd bij ingeschoten zijn. En daarna op vakantie in de wetenschap dat je alles geregeld hebt en thuis komt in een omgeving waar niets dringends op je ligt te wachten.
Oh wacht, het nieuwe schooljaar komt er weer aan. Misschien leuk om in de eerste week een kennismakingsspel te doen. Wat je dan zelf gaat maken omdat het dan persoonlijker is.
En zo ga je als leerkracht de zomervakantie door.

Het kan daardoor zijn dat je niet ontspannen terug komt van de zomervakantie. Het nieuwe schooljaar start echter weer en er wordt van je verwacht dat je er weer voor de volle 100% in gaat.
Lukt dat jou niet? Merk je dat jouw batterij niet voldoende opgeladen is in de vakantie? Neem dan contact op met jouw leidinggevende en zorg dat je hulp krijgt om je batterij wel op te laden. Doe je dat niet, dan ga je over je grenzen en blijf je over je grenzen gaan. Daarmee doe je jezelf tekort en loop je de kans uit te vallen, langdurig zelfs. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe eerder je er bij bent, hoe gemakkelijker je weer naar de 100% gaat. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.
Er is veel te doen aan stress, jouw beleving van stress en hoe je er mee om kunt gaan.

Wil je het nieuwe jaar goed beginnen? Meld je dan aan voor de workshop Fris voor de Klas, waarbij je niet alleen de workshop krijgt, maar daarna ook nog 3 maanden online begeleiding zodat je nog ondersteuning hebt bij het uitvoeren van het plan dat je tijdens die workshop maakt.
De inhoud van de workshop vind je hier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *