Gezien en gehoord worden

Aarzelend komt ze binnen lopen. Ze kijkt om zich heen alsof ze goed wil zien waar de vluchtweg is.
Ik besluit de deur op een kier te laten om haar veiligheid te bieden.

Als ze zit en koffie heeft, zie ik haar schouders ontspannen. En dan begint ze te vertellen.
Al 15 jaar is ze leerkracht. Toen ze begon was ze vol energie en ze vond alles leuk. Ze was inval leerkracht, want een vaste aanstelling lukte niet. Maar het was leuk, afwisselend en ze leerde elke dag bij. Het was ook zwaar want ze wist nooit waar ze de volgende dag weer zou zijn. Andere school, andere leerlingen, andere collega’s, andere lesmethoden. Toch hield ze vol, werd meer allround en kreeg wat langere vervangingen toebedeeld. Een groep 4 voor een half jaar, fulltime, een groep 7 voor een paar maanden voor 3 dagen per week. Maar nog steeds geen vaste werkplek.

Langzamerhand ging dat zijn tol eisen. Ze hoorde nergens bij, zag bij veel scholen wel iets waardoor ze zich afvroeg of ze daar wel een aanstelling wilde en uiteindelijk vroeg ze zich af of ze wel goed genoeg was als leerkracht omdat ze nergens werd aangenomen.  Ze was moe, wist het niet meer. En ze was enorm teleurgesteld in zichzelf. Waarom lukte het nou niet?
Ze werd onzeker en kreeg angstaanvallen. En zo kwam ze bij mij.
Nadat ze haar verhaal gedaan heeft, zie ik dat ze meer ontspant. Ze zit rustiger in haar stoel en kijkt me aan. Er kan zelfs een klein lachje af. Alleen het luisteren naar haar verhaal heeft haar al goed gedaan.

Luisteren is een manier van contact leggen die we verleerd lijken te zijn. Vaak zie je mensen samen aan tafel zitten in een restaurant waarbij iedereen bezig is met de mobieltjes. Ook oogcontact lijkt lastiger tegenwoordig. Het kijken naar iemand en echt zien welke emoties iemand uitstraalt, hoe iemand zit of beweegt, het lijkt allemaal oncomfortabel te voelen voor degene die moet kijken en luisteren. En dat is jammer, want écht contact maken is zo belangrijk! Het verlaagt de stress, geeft het gevoel dat je gehoord wordt en dat maakt dat je vanzelf wat meer gaat ontspannen. En wie wil dat nou niet, ontspannen zijn? Een handreiking in de vorm van een luisterend oor kan zoveel doen voor iemand.

De aandacht die mijn coachee kreeg was heel belangrijk voor haar. Onbevooroordeeld en met open blik luisteren en meedenken gaf haar al gauw de ruimte om weer zelf te kunnen bedenken wat ze wilde. Waar ze mee bezig wilde zijn. Haar angstaanvallen verminderden, haar zelfvertrouwen nam toe en ze gaf zichzelf de ruimte om haar hart achterna te gaan. Te gaan doen waar ze echt gelukkig van werd, op een manier die helemaal bij haar paste.

1 Reactie

  1. Peter van Hussen

    Aandacht kun je niet multi-tasken. Aandacht kun je maar aan een(1) iemand of ding tegelijk geven.
    Aandacht maakt alles mooier.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *