Hoogbegaafdheid

Wat is Hoogbegaafd (HB) zijn eigenlijk?

Over het algemeen gaat men uit van een IQ dat hoger is dan 130.

Maar dat is niet het enige dat maakt dat je hoogbegaafd bent. Er zijn ook nog een grote creativiteit en doorzettingsvermogen voor nodig. EN, 98% van de HB’ers zijn ook HSP. 

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren. 

Ja, leuk, maar hoe weet ik nou of ik ook HB ben? Wat dit hierboven vind ik te vaag! 🙂

En ja, dat is ook vaag. Niet iedereen doet een IQ test, ook andere mensen zijn creatief en veel mensen hebben doorzettingsvermogen. Dus hoe weet je nou dat JIJ hier bij hoort..

 

Laten we eens een paar dingen op een rijtje zetten, die jij mogelijk wél ervaart en anderen niet:

* Als er een probleem wordt besproken heb jij in “10 seconden” de best oplossing bedacht, terwijl iedereen nog bij stap 1 of 2 is. 

* Je ziet heel duidelijk de problemen binnen een bedrijf, analyseert ze en weet van te voren hoe iets gaat uitwerken.

* Je bent bijna de enige met die dat zo ziet en vaak wordt het niet gewaardeerd, of duurt het lang voor mensen het met je eens zijn.

* Je bent enorm leergierig. Je wilt van heel veel dingen het liefst alles weten en vraagt ook altijd erg door bij anderen.

* Je bent een echte boekenwurm, je leest alles dat  “los en vast zit” om te voldoen aan jouw honger naar kennis en informatie

* Jouw taalgebruik is over het algemeen anders dan van de mensen om je heen (moeilijker woorden, andere zinsbouw)

* Mensen begrijpen jou niet zo gemakkelijk. Wat je zegt, wat je bedoelt. En andersom..

Op Wikipedia staan natuurlijk nog veel meer kenmerken waar jij je in kunt herkennen.  Maar, als ik het goed heb, heb je dat vast al gelezen, want je bent nu eenmaal nieuwsgierig. Dus ik ga je verder niet vervelen met dingen die je toch al weet.

  

Wat kan ik met deze kennis?

Als je hier bent beland, heb je waarschijnlijk klachten over of bedenkingen bij jouw werk.

Het loopt niet lekker

Je zit niet op je plek

Je voelt je niet uitgedaagd

Je voelt je niet begrepen

Je denkt dat je niet de goede baan hebt

Of nog anders

In ieder geval zit je niet lekker in je vel en vraag je je af of dit het nou is. Of kan het leven ook leuker zijn?

 

Vaak heeft dat te maken met jouw hoogbegaafdheid. Jij, en zeker anderen, weten niet goed wat het betekent en hoe je er mee om kunt gaan. 

En hoogstwaarschijnlijk ben je ook hoogsensitief, wat ook wat dingen met zich mee brengt die het waard zijn om te onderzoeken en te kijken wat je er mee wilt.

Lees ook eens de pagina over Hoogsensitiviteit. Daar herken je vast ook van alles in.  Bovendien staat daar een en ander over burn-out. Want veel mensen die ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn (buiten de IQ test) doen dat als ze burn-out gaan.  

En dan?

Als je voldoende herkent en het idee hebt dat je HB bent, eventueel ook HSP, dan is het goed om eens een gesprek in te plannen over hoe je daar mee omgaat zodat jouw leven weer leuk wordt. Zodat je leuk werk kunt vinden, werk dat bij je past. Werk waarin je weet dat je gewaardeerd wordt. Omdat je op de juiste plek terecht gekomen bent. 

En ook als je daarnaast met een burn-out te maken hebt, kunnen we samen aan de slag. 

    Interesse? Neem contact met me op! Een eerste gesprek van 30 minuten is gratis.