Hoogsensitiviteit

Ja, daar ben je dan. Vol vragen over wat HSP is misschien. Of je weet het al, maar je vindt het moeilijk om er mee om te gaan.

Hoe doe je dat nou? Iedereen roept dat het zo fijn kan zijn, maar jij hebt er alleen maar last van.

HSP komt vaak aan het licht als iemand burn-out is. Je hebt te lang je gevoegd naar anderen en teveel emoties van anderen in je op genomen. 

Zo ging het bij mij ook. Ik wist al jaren dat ik hoogsensitief was, maar dat was eigenlijk een gegeven. Toen ik met mezelf aan de gang moest bij mijn burn-out, merkte ik pas wat het echt in hield. 

Maar wat is nou HSP?

Eigenlijk dat je heel gevoelig bent voor alles om je heen. Jouw antenne staat heel scherp afgesteld. Dit geldt voor 20% van de bevolking.

Dus je bent niet alleen! Voor mij was dat een openbaring. Ik leerde mensen kennen die net als ik waren, die ik kon begrijpen. Die snapten wat ik bedoelde en waarom ik soms nee zei als ik werd uitgenodigd voor een bijeenkomst met veel mensen. Want oh, dat was energie vretend. Ik kwam daar altijd doodmoe vandaan.

 Al die mensen, al die geluiden, geuren, gevoelens. Ja, die gevoelens. Ik kwam altijd thuis met andermans ellende in mijn hoofd. Of zat onderweg in de auto te piekeren waarom iemand niet anders deed, omdat dit zoveel beter zou zijn voor die persoon.

Of het verhaal dat ik hoorde van een familielid, dat ik dan mee naar huis nam om er daar nog op te herkauwen, mee naar bed te gaan en mee op te staan.

Pff, heel vermoeiend!

Herken je al iets in bovenstaande? Het is maar een heel klein stukje van wat HSP inhoudt. Zou jij ook hoogsensitief kunnen zijn? 

Doe dan eens deze test, om een indicatie te krijgen. Dan zie je ook meteen waar je als HSP’er mee te maken kunt hebben.

 Er zijn twee soorten hoogsensitiviteit.

70 procent is een introverte HSP’er, de overige 30% is een extraverte HSP’er.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf bij die 70% hoor en weinig ervaring heb met de extraverte HSP’er. Het verschil laat zich raden.

De introverte persoon is meer teruggetrokken terwijl de extraverte persoon meer een sensatiezoeker is (thrill seeker).

Hoe dan ook, je hebt een rijk innerlijk leven en het kost je vaak moeite om 1-2-3 een beslissing te nemen omdat er zoveel mogelijkheden zijn en je die goed wilt overwegen om de juiste beslissing te kunnen nemen.

Ook ben je je heel erg bewust van hoe andere mensen zich voelen.

Negatieve gevoelens neem je gemakkelijk over en je voelt je aan het eind van zo’n dag vaak uitgeput en down.

 Je bent heel behulpzaam naar anderen, cijfert jezelf gemakkelijk weg en weet altijd hoe je het anderen naar de zin kunt maken.

Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een heel strikt beeld van hoe je zelf moet zijn.

Heel streng, strenger dan je ooit naar anderen kijkt. Daardoor heb je ook het gevoel dat anderen altijd beter zijn.

En dat jij nog harder moet werken om ook daar te komen. Het is nooit genoeg wat jij doet, vind je zelf.

En dat leidt weer naar die burn-out.. tja, het is een vicieuze cirkel als je niet uitkijkt. Stap er uit, leer de positieve dingen die HSP jou brengt!

 Hoe leer je positief omgaan met HSP?

Daar kan ik je tools voor geven. Ik heb het zelf ook doorgemaakt.

Ik ben zelf ook op onderzoek uit gegaan en heb heel veel geleerd ondertussen. Er ging een wereld voor me open.

 In plaats van een last, zoals ik het eerder ervoer, werd het een lust en een constante uitnodiging om er meer over te leren en mezelf verder te ontdekken. 

Leren om andermans gevoelens buiten jouw innerlijke deur te houden zodat ze je niet uitputten, is een belangrijk punt.

En leren dat jij echt veel meer waard bent dan je zelf denkt, jezelf met net zoveel liefde mag benaderen als je dat bij anderen doet, is ook zo’n dingetje.

 Ik focus dus graag op de positieve kanten van HSP. En hoe je de kanten die jou hinderen, kunt herkennen, erkennen en ombuigen of werkbaar te maken. 

Het heeft mij enorm geholpen om mijn intuïtie te activeren en te vergroten.

Je kunt daarmee heel veel kanten op en er is ongetwijfeld een richting die bij jou past.

Ik ga niet zeggen dat deze weg gemakkelijk is, wel een die heel veel oplevert! Je wordt beloond voor al het harde werk. 

Wil je eerst eens kennis maken via een workshop?

Het leuke van zo’n workshop is dat je in een klein groepje kennis maakt met andere vrouwen die hoogsensitief zijn.

Dat geeft al heel veel herkenning en dat maakt dat je je al snel thuis voelt in zo’n groepje. 

 Ik maak ook wel gebruik van hulpmiddelen zoals Access bars, of intuïtieve werkwijzen zoals het intuïtief schilderen met reading. Deze kun je apart boeken via de webshop als je verder geen gesprekken wilt inplannen. We kunnen het ook integreren in een traject. 

 Ervaring van MariekeAnne is beschikbaar daar waar het bij anderen nog wel eens op zich laat wachten. En dat is niet omdat ze te weinig klandizie heeft maar het coachen van een ander is haar op het lijf  geschreven. 

Haar hulp heeft mij doen kijken naar mezelf op een manier waarin ik me gesteund voelde en hierdoor open kon staan voor de adviezen. Adviezen die niet altijd even leuk waren om te horen en om ze in de praktijk te brengen nog wel lastiger. Maar door de steun hierbij en de op maat gemaakte stappen in het proces wel uit te voeren en ook al lukte het niet, dan nog steeds de steun en niet het verwijt. Anne weet tot de kern te komen zonder dat hier enorme tijd overheen gaat. Stemt samen af wat je nodig hebt waardoor het realiseerbaar is. Voor mij is het duidelijk: soms is de angst voor “hulp” en het loslaten van het idee: “ik moet het zelf kunnen” lager bij Anne en hoe dat komt, dat komt door Anne daar kan ik geen woorden aan geven. Na een coaching gesprek denk ik, pfff en dat hebben vele hulpverleners me nooit duidelijk kunnen laten inzien en Anne geeft me de woorden die ik zelf niet kan vinden. Ben haar er dankbaar voor want herkennen is de 1e stap op weg naar verandering.
Ervaring van Sandra: De eerste keer dat ik Anne ontmoette had ik al meteen een gevoel van thuis komen. Anne weet waar ik mee zit, ze begrijpt gemakkelijk wat ik echt bedoel en waar ik echt mee zit. Samen wandelen, samen praten, het leverde altijd weer mooie nieuwe inzichten op waar ik mee verder kon. Anne kijkt heel goed naar wat bij mij past, zodat ik bij mezelf blijf en niet toch weer naar anderen ging kijken. Het herstel is niet makkelijk, het werken met Anne als coach levert wel heel veel op. Echt een aanrader. 
Ervaring van Mattie: Wat zo fijn is aan Anne is dat ze goed bereikbaar is buiten onze afspraken om. Ook was het voor mij heel prettig toen er problemen waren die verder gingen dan leren omgaan met HSP, dat ze dan daar ook kan bijstaan. Ze heeft een brede kennis en levenservaring. Toen mijn huwelijk in zwaar weer kwam, kon ze helpen met bruggen slaan tussen ons. Toen ik na de burn-out niet meer terug wilde naar de oude werkgever, heeft ze mij geholpen daar het vizier te richten op wat ik wel wilde en kwam met veel nuttige tips waardoor ik nu een hele leuke andere baan heb en in goede verstandhouding met de oude werkgever daar weg gegaan ben.
Ervaring van Nicolien: Ik was er bij de start op gericht om van beroep te veranderen. Anne confronteerde me met mijn gedrag om toch in het onderwijs willen blijven. Het liefst wil ik nu een vaste invalbaan. Daarnaast ga ik trainingen volgen om van meer onderdelen meer kennis te krijgen. Anne heeft een goed luisterend oor, maar kan ook duidelijk zijn om verder in het proces te komen.