Hoogsensitiviteit

HSP komt vaak aan het licht als iemand burn-out is. Je hebt te lang je gevoegd naar anderen en teveel emoties van anderen in je op genomen.

Maar wat is nou HSP?

Hoog sensitief betekent dat je heel gevoelig bent voor alles om je heen. Dit geldt voor 20% van de bevolking. Dus je bent echt niet de enige. Het kan zijn dat je last hebt van geluiden, van gevoelens van anderen (dat pik je onbewust op), van geuren, van.. nou ja, alles waarvan jij last kunt hebben. Weet je niet of je HSP bent? Neem dan eens deze test, om een indicatie te krijgen. Dan zie je ook meteen waar je als HSP’er mee te maken kunt hebben.

Er zijn twee soorten hoogsensitiviteit.

70 procent is een introverte HSP’er, de overige 30% is een extraverte HSP’er. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf bij die 70% hoor en weinig ervaring heb met de extraverte HSP’er. Het verschil laat zich raden. De introverte persoon is meer teruggetrokken terwijl de extraverte persoon meer een sensatiezoeker is (thrill seeker).

Hoe dan ook, je hebt een rijk innerlijk leven en het kost je vaak moeite om 1-2-3 een beslissing te nemen omdat er zoveel mogelijkheden zijn en je die goed wilt overwegen om de juiste beslissing te kunnen nemen. Ook ben je je heel erg bewust van hoe andere mensen zich voelen. Negatieve gevoelens neem je gemakkelijk over en je voelt je aan het eind van zo’n dag vaak uitgeput en down.

Je bent heel behulpzaam naar anderen, cijfert jezelf gemakkelijk weg en weet altijd hoe je het anderen naar de zin kunt maken. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een heel strikt beeld van hoe je zelf moet zijn. Heel streng, strenger dan je ooit naar anderen kijkt. Daardoor heb je oo het gevoel dat anderen altijd beter zijn.

Hoe ga je om met HSP?

Daar kan ik je wel mee helpen. Ik heb het zelf ook doorgemaakt. Mijn burn-out had er mee te maken en dwong me daardoor om er eens echt in te duiken. Er ging een wereld voor me open.

In plaats van een last, zoals ik het eerder ervoer (alleen al omdat ik daardoor in een burn-out terecht kwam) werd het een lust en een constante uitnodiging om er meer over te leren en mezelf verder te ontdekken. Leren om andermans gevoelens buiten jouw innerlijke deur te houden zodat ze je niet uitputten, is een belangrijk punt. En leren dat jij echt veel meer waard bent dan je zelf denkt, jezelf met net zoveel liefde mag benaderen als je dat bij anderen doet, is een ander belangrijk punt.

Ik focus dus graag op de positieve kanten van HSP. En hoe je de kanten die jou hinderen, kunt herkennen, erkennen en ombuigen of werkbaar te maken. Het heeft mij enorm geholpen om mijn intuïtie te activeren en te vergroten. Je kunt daarmee heel veel kanten op en er is ongetwijfeld een richting die bij jou past. Ik ga niet zeggen dat deze weg gemakkelijk is, wel een die heel veel oplevert! Je wordt beloond voor al het harde werk. 

Ik maak ook wel gebruik van hulpmiddelen zoals Access bars, of intuïtieve werkwijzen zoals het intuïtief schilderen met reading. Deze zijn apart te bestellen via de webshop als je verder geen gesprekken wilt inplannen. We kunnen het ook integreren in het traject. 

 Ervaring van MariekeAnne is beschikbaar daar waar het bij anderen nog wel eens op zich laat wachten. En dat is niet omdat ze te weinig klandizie heeft maar het coachen van een ander is haar op het lijf  geschreven. 

Haar hulp heeft mij doen kijken naar mezelf op een manier waarin ik me gesteund voelde en hierdoor open kon staan voor de adviezen. Adviezen die niet altijd even leuk waren om te horen en om ze in de praktijk te brengen nog wel lastiger. Maar door de steun hierbij en de op maat gemaakte stappen in het proces wel uit te voeren en ook al lukte het niet, dan nog steeds de steun en niet het verwijt. Anne weet tot de kern te komen zonder dat hier enorme tijd overheen gaat. Stemt samen af wat je nodig hebt waardoor het realiseerbaar is. Voor mij is het duidelijk: soms is de angst voor “hulp” en het loslaten van het idee: “ik moet het zelf kunnen” lager bij Anne en hoe dat komt, dat komt door Anne daar kan ik geen woorden aan geven. Na een coaching gesprek denk ik, pfff en dat hebben vele hulpverleners me nooit duidelijk kunnen laten inzien en Anne geeft me de woorden die ik zelf niet kan vinden. Ben haar er dankbaar voor want herkennen is de 1e stap op weg naar verandering.
Ervaring van Sandra: De eerste keer dat ik Anne ontmoette had ik al meteen een gevoel van thuis komen. Anne weet waar ik mee zit, ze begrijpt gemakkelijk wat ik echt bedoel en waar ik echt mee zit. Samen wandelen, samen praten, het leverde altijd weer mooie nieuwe inzichten op waar ik mee verder kon. Anne kijkt heel goed naar wat bij mij past, zodat ik bij mezelf blijf en niet toch weer naar anderen ging kijken. Het herstel is niet makkelijk, het werken met Anne als coach levert wel heel veel op. Echt een aanrader. 
Ervaring van Mattie: Wat zo fijn is aan Anne is dat ze goed bereikbaar is buiten onze afspraken om. Ook was het voor mij heel prettig toen er problemen waren die verder gingen dan herstel van stress of burn-out, dat ze dan daar ook kan bij staan. Ze heeft een brede kennis en levenservaring. Toen mijn huwelijk in zwaar weer kwam, kon ze helpen met bruggen slaan tussen ons. Toen ik na de burn-out niet meer terug wilde naar de oude werkgever, heeft ze mij geholpen daar het vizier te richten op wat ik wel wilde en kwam met veel nuttige tips waardoor ik nu een hele leuke andere baan heb en in goede verstandhouding met de oude werkgever daar weg gegaan ben.
Ervaring van Nico: Ik was er bij de start op gericht om van beroep te veranderen. Anne confronteerde me met mijn gedrag om toch in het onderwijs willen blijven. Het liefst wil ik nu een vaste invalbaan. Daarnaast ga ik trainingen volgen om van meer onderdelen meer kennis te krijgen. Anne heeft een goed luisterend oor, maar kan ook duidelijk zijn om verder in het proces te komen.